Île flottante: Nytårsløjer i køkkenet og den perfekte Nytårsdessert!

Île flottante: Nytårsløjer i køkkenet og den perfekte Nytårsdessert!

Île flottante: Traditionnel fransk dessert, som både er nem og sjov at lave!

Nem opskrift på Île flottante
“Øen” af blød marengs flyder på et hav af crème anglaise. Den har fået et eksotisk twist af kokos.

Hvad skal du lave til dessert Nytårsaften?

Mit bud i år er île flottante, hvor en let marengsmasse flyder oven på et “hav” af skøn, hjemmelavet crème anglaise.

Den “flydende ø” er en klassisk fransk dessert, som i gamle dage krævede en god del knofedt, og som derfor hurtigt er blevet erstattet af industriversionen, som kan købes i små bægre i ethvert velassorteret fransk supermarked.

Med moderne hjælpemidler er det dog en ret nem dessert at fremstille, og hvis du har børnene med i køkkenet, kan tilberedningen gøre det ud for en mellemting mellem en fysiktime og et trylleshow!

Med moderne hjælpemidler er det dog en ret nem dessert at fremstille, og hvis du har børnene med i køkkenet, kan tilberedningen gøre det ud for en mellemting mellem en fysiktime og et trylleshow!

Hemmeligheden er at have en god røremaskine eller en elpisker, så du ikke står og pisker marengsmasse til du bliver blå i hovedet, og en mikrobølgeovn, hvor du kan “pochere” øerne meget nemmere end i et vandbad.

Jeg topper øerne med kokos, som evt. kan ristes. Traditionnelt overhælde øerne med flydende karamel, men jeg synes let denne kan virke for bitter ift. æggemassen.

Opskrift på den flydende franske ø: Île Flottante (til ca. 6 personer)

Ingredienser:

  • 4 æg
  • 60 cl. mælk
  • 30 g. rigtig god vaniljesukker med ægte vanilje i
  • 80 g. sukker
  • 1 knivspids salt
  • 6 spsk. revet kokos

Fremgangsmåde

Det ser sjovt ud, for massen vokser lodret op af glasset, ligesom i kemitimerne. Stop det før massen når loftet i mikroovnen

  1. Crème Anglaise: Varm mælken op til lige under kogepunktet. Skil æggeblommerne fra æggehviderne og pisk blommerne med vaniljesukker og 50 g. sukker*.  Bland blommer og varm mælk, og varm hele herligheden op igen under konstant omrøring. Cremen er færdig, når skummet på overfladen er forsvundet. Køl cremen ned og opbevar den på køl til den skal bruges.
  2. Pisk æggehvidene og tilsæt gradvist det resterende sukker. Æggehviderne skal blive til en blød marengsmasse, der danner en top, når man løfter piskeriset op.
  3. Nu skal æggene pocheres i mikroovnen: Smør et glas på ca. 150 ml. på indersiden med en smagsneutral olie. Fyld marengsmasse i glasset, og sæt det i mikroovnen på fuld effekt i ca. 10-15 sek. Hold øje med det: Det ser sjovt ud, for massen vokser lodret op af glasset, ligesom i kemitimerne. Stop det før massen når loftet i mikroovnen, og sæt den pocherede “ø” af på en plade. Gør det samme med de 6 næste øer.
  4. Hæld Crème anglaise i 6 store glas eller en dessertskål. Læg forsigtigt en ø i hver skål, så den flyder oven på cremen, og drys med kokosmel.
OPskrift på crème Anglasie
Crème Anglaise er ikke så svært, som man skulle tro!
Marengsmasse
Marengsmassen i et olieret glas, før det sættes i mikroovne
Opskrift på île flottante
Massen er nu vokset ud af glasset!
Pocheret marengsdessert
Sådan ser de ud, når de står på brættet. Som du kan se, kan de afgive lidt væske – Du kan evt. stille dem på en rist, men det er uden betydning.

Det er altid super festligt, når man sætter skeen i desserten, og den vipper rundt fordi den ligger og flyder. Man kan selv dosere, hvor meget creme og marengsmasse, man vil have i hver skefuld.

Jeg tænker, at den vil gøre sig ekstra godt med et glas mousserende vin – Måske i den søde ende – da marengsmassen også har en let perlende struktur på tungen. Måske skulle man prøve at lade øen flyde i Champagne?

Ps. Husk at crème anglaise også er super godt til chokoladekage, og at du også kan overhælde dine flydende øer med smeltet chokolade.

Vil du have en anden fransk dessertklassiker? Hvad med en nem chokolademousse?

(*Normalt bruger man en vaniljestang, som man åbner og skraber frøene ud. Både frø og vaniljestang koges med mælken og står og trækker i fem minutter. Jeg har dog fundet en super lækker vaniljesukker, som jeg har valgt at bruge. Hvis man bruger en vaniljestang, erstattes vaniljesukker af samme mængde almindelig sukker).

One Reply to “Île flottante: Nytårsløjer i køkkenet og den perfekte Nytårsdessert!”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.