Klassisk fransk: Tarte Tatin
Opskrift på Tarte Tatin – En ægte fransk klassiker
Ingredienser til Tarte Tatin
Bunden
- 200 g. mel
- 50 g. sukker
- 200 g. smør
- En dråbe koldt vand.
Fyldet
- 4 æbler (Belle de Boscoop)
- Nok sukker til at dække bunden af din stegepande
- 100 g. smør
Sådan laver du Tarte Tatin
- Start med at røre ingredienserne til bunden sammen. Smørret skal være koldt og skåret i tern. Vent med vandet til du kan se, om dejen former sig til en kugle – Hvis det ikke gør, tilsætter du vandet. Pak dejen ind i film, og lad den hvile i køleskabet.
- Skræl æblerne, og skær dem i skiver.
- Dæk bunden af en stegepande, der kan gå i ovnen med sukker og lad det varme indtil det bliver lysebrunt (nøjagtig som når du laver brune kartofler til jul).
- Tilsæt smør, og rør det sammen til der dannes en god karamel.
- Tilsæt æbler og vend dem i karamellen. Lad det simre i 20 min., til væsken fra æblerne er kogt fra.
- Rul dejen ud og skær en cirkel, der passer som “låg” på stegepanden. læg cirklen over æblerne og drys med sukker for bund, der holder sig sprød længere.
- Bag ved 180ºC med varmluft (eller 200ºC alm. ovn) i ca. 30 minutter.
- Lad tærten køle af til stuetemperatur, før du vender den ud på et fad. Det kan være nødvendigt at løsne dejen langs kanten med en kniv.
- server med en klat crème fraîche eller flødeskum.
![Tarte Tatin: Klassiks fransk æbletærte med flødeskum](https://i0.wp.com/kaiserborgen.com/wp-content/uploads/2022/02/60ABCD4F-11AB-4518-B719-8BE58BD2E648.jpg?resize=240%2C300)
Franske klassikere – Ikke oversat fra amerikansk!
Ikke fordi jeg er snobbet omkring amerikansk kultur, men det er gået op for mig, at meget af det vi i Danmark ved om de andre europæiske lande, er kommet igennem et amerikansk filter.
Da jeg ryddede op i vores ting for nylig, fandt jeg to kogebøger om fransk madlavning, som mine bedsteforældre har haft stående. De er begge oversat fra engelsk.
Vi ved jo godt, at de engelsksprogede lande – især Storbritanien og USA, har et lidt sært forhold til Frankrig, hvor dele af kulturen bliver sat op på en pedestal, og andre dele bliver forhadt, som konsekvens af den lange fælles historie.
I Danmark oplever jeg tit, at disse opfattelser er blevet slugt råt, og at de til tider er stærkere end folks egne erfaringer: Selv folk, der i årevis har været på ferie i Frankrig, har aldrig oplevet landet gennem andre briller end dem de havde med hjemmefra… og de var ofte Made in US.
Så nej: Fransk mad er ikke fisefornemt (selvom det er blevet adopteret af fisefornemme restauranter). Det kan være et stort arbejde, men det er ikke nødvendigvis komplekst.
Hvis du hiver Babettes Gæstebud op af lommen for at bevise det modsatte, vil jeg lige minde dig om, hvad novellen egentlig handler om: Fordomme og hykleri…