Noget om årstider og sæsoner – Il n’y a plus de saisons… Ben si !

Noget om årstider og sæsoner – Il n’y a plus de saisons… Ben si !

Texte français en bas de page.

To tips til starten af efteråret: Det lækre og det virkelig hotte!

Varmt, varmt, varmt… Med den ekstraordinært varme start på efteråret føles det som om, vi slet ikke har årstider mere. Når jeg kigger på dette indlæg fra marts,  kan jeg dog sagtens se, at vi er på den præcis modsatte side af årstidhjulet. Marts er den tid, hvor produktionen af frugt og grønt går helt i nul, og i September er høsten i fuld gang, samtidig med at frugttræerne og bærbuskene bugner.

Selvom det kun er få mennesker, der lever af at dyrke jordens afgrøder, har vi beholdt sensommeren og starten af efteråret som årets travleste tid indenfor en hel række områder. Alle vender hjem fra ferie, der er først skolestart, så studiestart, boligjagt og jobjagt. Budgetter lægges, regninger sendes ud, ændringer træder i kraft … I butikkerne begynder det lange seje stræk mod den hæsblæsende juletid.

Naturens sæsoner opretholdes på trods af vejret, og derfor får I her to tips: Ét til de sidste varme dage og ét til lækker efterårsmad:

Iste der både beroliger og ophidser:

Iste
Frisk iste med lavendel.
Thé glacé à la lavande.

Jeg har skrevet om koldbrygget iste lige her, og kan stadig ikke få armene ned over, hvor fantastisk det smager i denne varme tid. Skynd dig at prøve det, inden kulden kommer!

De seneste dage har jeg lavet en variant med lavendel (jeg har bare tilføjet en teskefuld tørrede lavendelblomster i teblandingen).

Lavendel er anerkendt for sine afstressende egenskaber, og det er virkeligt nødvendigt på denne tid af året.

Desuden er lavendel kendt for at være et afrodisiakum (elskovsmiddel), hvilket er endnu en rigtig god grund til at servere denne te.

Rødbeder à la min svigerfamilie.

Rødbederne er også gode på denne tid af året. Ovnbagte rødbeder er kendt fra det nordiske køkken, men jeg vil her fortælle, hvordan min svigerfamilie i Frankrig laver dem:

Rødbedesalat:

Rødbederne skrubbes og bages hele og tildækket i ovnen i ca. en time ved 200 grader. Skrællen pilles af, og rødbederne afkøles og skæres i tern. Overhæld med olie, eddike, salt og peber. Det er en herlig salat, der smager godt til kød, men som dansker kan man godt formaste sig til at spise det på en leverpostejmad.

Rødbederne bliver søde og meget intense i smagen af at være blevet bagt hele.

Le mois de Septembre n’a pas été aussi chaud depuis 25 ans.

On bat des records, avec des températures proches des 30 degrés Celsius, ici au Danemark. Officiellement, Septembre est le premier mois d’automne, mais nous sommes en ébullition.

Cela donnerait à penser que les saisons sont complètement détraquées, mais ce n’est pas le cas des plantes: Nous récoltons des fruits et légumes à foison. Nous sommes bien à l’opposé du mois de Mars sur la grande roue des saisons.

Je trouve intéressant que le mois des récoltes soit resté le mois de la rentrée, avec toutes les activités que cela implique. C’est comme si nous avions un besoin pressant d’être très occupés en Août et Septembre.

Voici deux minirecettes qui ne demandent pas beaucoup de travail, et qui sont bien de saison:

Thé glacé à la lavande.

J’ai déjà partagé la merveilleuse recette du thé infusé à froid, qui est plus que jamais d’actualité par cette canicule. En ce moment, j’y ajoute une cuillérée à café de fleurs de lavande séchées.

La lavande est connue pour ses propriétés calmantes, ce qui est très important en cette periode de rentrée un peu stressante.

Il paraît aussi qu’elle a des propriétés aphrodisiaques… Je vous avais prévenus, qu’il ferait chaud sur le blog.

Les betteraves sont de saison.

Anna Aulin-Christoffersen
Courgetter og rødbeder.
Courgettes et betteraves rouges.

Les betteraves rouges fraîches du potager n’ont aucune commune mesure avec celles vendues sous vide.

Frottez-les simplement sous l’eau courante et enfournez dans un récipient fermé pendant une heure à 200 degrés. Enlevez les peaux et voupez en dés. Laissez refroidir. Versez dessus de l’huile, du vinaigre, du sel et du poivre selon votre goût, et vous obtenez une fantastique salade de betteraves.

Les betteraves rouges prennent un goût puissant et sucré prendant la cuisson.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.