Kaninungens honningkringler
Kan vi ikke lave nogle kringler? De skal smage af honning!
Innovation på fastelavnskringlefronten
En morgen i juleferien foreslog jeg børnene, at vi skulle bage. Jeg havde den lumske bagtanke, at vi skulle lave pompe-à-l’huile, så jeg havde nogle fine billeder at dele med jer.
Kaninungen havde dog straks en ide: “Skal vi ikke prøve at lave kringler, mor? De skal smage af honning!” Jeg ved ikke lige, hvor det kom fra, men hun er fuld af kreative påfund i øjeblikket.
Jeg er jo ikke typen, der slår den slags udfordringer hen med en dårlig undskyldning, så vi fandt lige på en opskrift. De blev helt fantastiske, og jeg har tænkt mig at lave dem SNART igen!
Da jeg var barn spiste vi mest kommenskringler (med og uden kommen) til fastelavn. Der var måske ikke det store udbud af fastelavnsboller med fyld som nu (eller også købte mine forældre dem ikke). Jeg har stadig en blød plet i hjertet for kommenskringler, men honningkringlerne her er meget tæt på at udkonkurrere dem…
Og så var det bare så hyggeligt at lave dem sammen med min kaninunge, som måske nok er blevet en ægte Tween, men som stadig synes det er fedt at gå i køkkenet med Mor. Det er nu også sjovt at sno kringler!
Måske kan de blive en ny fastelavnsklassiker?
Opskrift på fastelavnskringler med honning
Ingredienser:
- Ca. 300 g hvedemel + evt. ekstra til æltning.
- 200 ml lun letmælk
- 1/2 pk. gær
- 50 g smør skåret i tern.
- 3-4 spsk god blomsterhonning
- Mælk til pensling og groft sukker til drys.
Sådan laver du kringlerne
Lun letmælk til det er lillefingervarmt sammen med smørret, som smelter. Tilsæt gær og lad stå et par minutter, så der kommer godt gang i celledelingerne i gæret. Rør honningen i og tilsæt straks til melet, så honningen ikke dræber gærcellerne. Melet skal dog røres i lidt ad gangen til du får en lidt blød bolledej. udelad eller tilsæt evt. lidt mel, hvis det er nødvendigt.
Sæt dejen til at hæve et lunt sted med et viskestykke over – Hold dog lidt øje med den, så den ikke går over sine breder! Når dejen har ca. dobbelt størrelse, æltes den sammen og trilles til ca. 30 cm lange pølser, der formes som kringler.
Lad hæve ca. 30 min. mere, pensl med mælk og drys med sukker. Bages 10-12 minutter ved 200ºC.
Kringlerne er gode til en kop kaffe eller te, gerne skåret igennem og smurt med koldt smør…
Men når nu vi er i gang med at have børnene med i køkkenet, kan jeg ikke lade være med at blive lidt pædagogisk og tage lidt biokemi med ind i billedet…
En lille parentes om honning, sukker, gær og bakterier…
Forleden stødte jeg på en person, der hårdnakket påstod, at da sukker fremmer bakterievækst, kan bolsjer ikke lindre halsbetændelse… Jeg har også mødt en person – og det var endda på kokkeskolen – der mente at brød hævede allerbedst, hvis man opløste gær i salt først. Der er mange myter på dette område, og jeg vil her prøve at rede trådene lidt ud.
Kort sagt er det et spørgsmål om dosering (ligesom med vin):
- Ja det er rigtigt, en lille smule sukker (eller som i denne opskrift, honning) er foder for mikroorganismer som bakterier og gærceller. Derfor hæver en dej med sukker eller honning hurtigere end en dej uden, og derfor bliver Karius og Baktus ellevilde når drengen de bor hos spiser sukkermadder.
- Hvis mikroorganismerne derimod kommer i direkte kontakt med store mængder sukker eller salt, “suges” væsken ud af dem og de dør. Det skyldes noget, der kaldes “det osmotiske tryk”, som betyder, at der skal være balance mellem væsken udenfor og indenfor en celle.
- Dette gælder for gærcellerne i den lille klods fra supermarkedet, det gælder for cellerne i planterne i vejkanten, der dør når vejen saltes, og det gælder efter sigende også for den virus, der kradser i din hals.
Derfor skal du spise slik eller en skefuld honning, når du har ondt i halsen: Udover at indeholde sukker, der altså kan have en lille bakteriedræbende effekt, hvis mængderne er store nok, har det også en anden virkning. Det sætter gang i dine spytkirtler, og dit spyt indeholder faktisk en lille smule smertestillende molekyler, der lindrer halsbetændelsen. Det har jeg læst i denne bog.
En virkelig god undskyldning for at spise slik her i højsæsonen for vira! (men pas nu på tænderne, ik?)