Pompe à l’huile: Lækkert julebagværk med et lidt uappetitligt navn…
Julebagværk fra Provence med olivenolie og appelsinblomst
Pompe à l’huile betyder oliepumpe
… Så er det sagt. Det er nemlig en gærdejskage med masser af olivenolie. Det er jo i sagens natur lige noget for mig. Især når mine forældre har været i Danmark for nylig og medbragt to store dunke med olivenolie af oliven fra deres landsby.
På Instagram var der forleden én der spurgte mig, hvilken olie, jeg anbefaler, da jeg havde postet et billede af de to store dunke. Jeg svarede at olier er ligeså forskellige som vin, og at man må gå efter sin egen smag. Olien i den ene dunk er mere peber-agtig, og den anden er mere sød. Jeg anbefaler dog altid, at man vælger en olie (eller vin for den sags skyld), hvor etiketten proklamerer, at den kommer fra et bestemt sted. Jo mere specifikt desto bedre. Det har jeg skrevet mere om her.
Pompe à l’huile er en af de 13 desserter – Og nok en af de mest kalorierige oven i købet. Som den pumpe den er, suger dejen dog olivenolien til sig, så den smager slet ikke fedtet eller af oliven. Jeg valgte naturligvis den mildeste olivenolie, så sødmen rigtig kunne træde frem.
I opskriften indgår appelsinblomstvand, som er nemt at få fat på i Frankrig, men som du nok skal i en specialbutik for at finde i Danmark. Hvis du ikke kan finde den, eller du synes, den smager for meget af 4711-cologne, kan du evt. erstatte det med Grand Marnier eller appelsinsirup herfra.
Opskrift på Provençalsk julekage med appelsinblomst.
Opskriften er en tilpasning af den, jeg fandt i bogen Recueil de la Gastronomie Provençale, som flere nok har set på Instagram. Jeg har dog justeret på mængderne og gjort den nemmere at gå til.
Ingredienser:
- 500 g mel
- 150 g sukker
- 100 g olivenolie
- 1/2 pakke gær
- 2 spsk. appelsinblomstvand
- 1 knivspids salt
- ca. 2 dl. lunkent vand
- Æg og mælk til pensling og lidt sukker til at drysse på.
Fremgangsmåde:
Smuldr gæren i melet og tilsæt de øvrige ingredienser undtagen vand. Rør det hele grundigt sammen og tilsæt lillefingervarmt vand til dejen bliver blødere end bolledej men tykkere end en klassisk formkagedej. Lad den hæve et lunt sted med et klæde over i to timer.
Form dejen til en flad oval med en tykkelse på ca. 1-2 cm, og læg den på en bageplade med bagepapir. Skær ridser hele vejen igennem og træk dem ud til siden, så der er huller i dejen. Lad kagen hæve lunt i to timer mere.
Pensl kagen med mælk og æg pisket sammen og drys med lidt sukker.
Bag ca. 20 min ved 200 grader.
Jeg har halveret mængderne ift. originalopskriften af den grund, at Pompe à l’huile smager allerbedst, når den er helt frisk. Den bliver hurtigt tør.
“Deri sig engle finde”, siger salmen, men derfor behøver vi andre jo ikke at spise tørre julekager…
En sidste – MEGET VIGTIG – Detalje:
Kagen må aldrig – ALDRIG – skæres ud med en kniv! Hvis du gør det, bliver næste år et ulykkesår. SÅ er du advaret!
Når det så er sagt, vil familien på Kaiserborgen gerne ønske jer alle en
Rigtig god jul!
2 Replies to “Pompe à l’huile: Lækkert julebagværk med et lidt uappetitligt navn…”
Super 😺👍🍾🌲🎷❤️