Salat er ikke bare salat i Frankrig

Salat er ikke bare salat i Frankrig

Er salat en forret, et helt måltid eller en mellemret?

En type salat, man sjældent møder i Frankrig…

… Er salat som tilbehør .

Jeg har tidligere skrevet om “det komplette måltid“, som er et efterstræbt ideal i Frankrig. Det betyder, at man spiser flere retter, og at en ret er “komplet”, betyder at den indeholder både en slags protein, en form for kulhydrat og grøntsager.

Salat er ikke en grøntsag. Det er salat.

Grøntsager kan være grønne bønner, andre bønner, ratatouille, dampede courgetter, ærter… eller endda pommes frites eller frites, hvilket er to forskellige ting (men det må blive et helt andet indlæg).

Salat er en ret i sig selv, og kan endda være et komplet måltid.


Salade repas

Nogle gange kan man læse punktet “salades repas” på restauranternes menukort, og bestiller man sådan en, kan man forvente at blive mæt! Salaten serveres på en stor tallerken, som man snildt ville kunne servere en hel oksesteg på.

  • Bunden er friske salatblade eller mesclun (se længere nede),
  • ovenpå det finder du crudités som skiver af tomat eller agurk, majskerner,
  • så noget protein og fedt i form af skinketern, bacon, ostetern, kylling, hårdkogte æg eller andet,
  • og til sidst en form for topping: Pinjekerner, parmesanflager, oliven, valnødder mv.
  • Selvfølgelig er der dressing til, som regel vinaigrette. Den serveres ofte ved siden af.

Den mest internationalt kendte af disse salater er selvfølgelig Salade Niçoise, med salat, tomater, peberfrugter, løg, tun, æg, oliven og ansjoser, men den mest almindelige er Salade Composée med salat, tomat, majs, skinke, ost, croutoner og æg.

Afhængigt af, hvilken region, du befinder dig i, vil du kunne finde salater med blåskimmelost, kråser (gésiers), gåsehalse, foie gras, gedeost mv. Gå på oplevelse i menukortet: Salatafsnittet er IKKE det kedelige afsnit, og det er ikke nødvendigvis en slankende oplevelse.

For de fleste vil en måltidssalat være en frokostret, for mange har en ide om, at rå grøntsager er sværere at fordøje, og dermed kan forstyrre nattesøvnen.

Den store forded ved en måltidssalat er, at du kan spise den til frokost på en varm sommerdag i sydfrankrig og føle dig mæt uden at blive for svedig.


Salat til forret

En salatforret er mindre end en måltidssalat, men ofte vil du finde de samme sammensætninger. Det er også den rubrik på menukortet, hvor du finder tomater med mozzarella eller en tallerken crudités (rå grøntsager).


Salat som mellemret

I Nordfrankrig spiser man tit salat mellem hovedretten og osten, eller måske, i sjældne tilfælde, sammen med osten. Selv når ost og salat serveres samtidig, vil mange starte med salaten og spise ost bagefter.

Ligesom “Trou Normand” er pointen med at spise salat på dette tidspunkt, at det sætter fordøjelsen på gled. Der er som regel tale om grønne salatblade som laitue, batavia eller scarole med vinaigrettedressing, gerne med masser af eddike og peber.

Så bliver man frisk i munden til ost og dessert.


Mesclun

Mesclun-navnet stammer fra Nice-egnen, og har spredt sig til hele Provence-egnen. Dog har det til alle tider været tradition at spise en blanding friske blade fra haven som basissalat i Middelhavs-regionen.

Den klassiske Mesclun stammer fra klosteret i Cimiez, hvor fransiskanermunken såede en frøblanding af forskellige salatsorter, og når de tyndede ud i salatbedene, donerede munkene de spæde blade, de hev op, til lokalbefolkningen.

For at være ægte, skal mesclun bestå af mindst 5 sorter, gerne nogle med smag og bid som ruccola (roquette), spinat, kørvel, mælkebøtteblade, feldsalat (mâches).

Her I Danmark kan man nemt finde såkaldte “babysalater” i supermarkedet, men prøv at tilsætte nogle sorter med mere smag.

For nylig brugte jeg de spæde mælkebøtteskud fra haven. Det kan du se i denne reel på Instagram.

Har du fået mod på at bestille en måltidssalat, næste gang du er i Frankrig? Og skal du have mesclun i køkkenhaven og køleskabet i sommer?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.