Et nyt og meget åbent kulturhus vil se dagens lys i Ebeltoft om ca. 3 år – Un nouveau centre culturel dans la région d’ici trois ans.

Et nyt og meget åbent kulturhus vil se dagens lys i Ebeltoft om ca. 3 år – Un nouveau centre culturel dans la région d’ici trois ans.

Texte français en bas de page.

Maltfabrikken i Ebeltoft får en makeover, og bliver egnens nye selfie-spot!

Først og fremmest vil jeg lige forklare to ting: 1. Hvorfor jeg er meget fraværende på bloggen i øjeblikket, 2. Hvorfor mange af mine indlæg handler om Ebeltoft!

Der er nemlig ét samlet svar til disse to spørgsmål, og det er, at jeg i øjeblikket prøver mine online kommunikationsevner af i kommercielt sammenhæng ved at være i praktik i en virksomhed i Ebeltoft. Jeg har jo en del kendskab til online markedsføring, SEO og meget mere fra min studietid, og jeg har såmænd også anvendt det i praksis her på bloggen, men jeg har foreløbig holdt bloggen fri af kommercielle interesser (selvom jeg ikke udelukker, at jeg med tiden vil være åben for sponsorater mv.). Derfor er det rart at opleve, at mine erfaringer rent faktisk kan anvendes på noget professionelt. Hvad jeg videre skal, vil jeg komme ind på i et senere indlæg.

Kejserinden til VIP-arrangement.

Maltfabrikken Ebeltoft
Der var stor spænding inden afsløringen af den nye maltfabrik.
Le suspense était à son comble…

I mandags blev det afsløret, hvad der skal ske rent arkitektonisk med den gamle maltfabrik, der er et af Ebeltofts vartegn. Der har tidligere været planer om nedrivning af bygningerne, hvilket har sat gang i de lokale græsrodsbevægelser.

Maltfabrikken er en samling store røde bygninger, der ligger centralt imellem den gamle købsstad, den lokale Føtex og stranden, og området skal bruges til kulturelle tilbud. Der ligger allerede en skaterrampe og en café på området, og de store bygninger skal huse et bibliotek, et mikrobryggeri og mange andre kulturelle tilbud.

Den nye maltfabrik bliver præget af højt til loftet og store vinduespartier.

Kulturhus Ebeltoft
Her er modellen af det nye kulturcenter.
Voici la maquette du nouveau centre culturel.

Jeg er altid den første til at klappe højt i hænderne af begejstring, når der bliver bragt mere kultur ind i vores liv. Den nye maltfabrik bliver et naturligt mødested i Ebeltoft, hvilket er hårdt tiltrængt. Jeg har til tider haft ventetid i Ebeltoft, og det eneste sted, jeg har kunnet sidde med min laptop har været cafeteriet i Føtex!

Til gengæld bekymrer udformningen mig lidt. Jeg ved godt, at det er bydende nødvendigt for at fremme kulturlivet, at det skal foregå i åbne og indbydende lokaler, så man ikke får det indtryk, at der hænger et “kun for nørder”-skilt over døren ind til biblioteket. Til gengæld mener jeg også, at det kan blive for meget af det gode.

Under præsentationen blev det gang på gang fremhævet, hvordan de åbne glasvægge giver mulighed for at interessere sig og lade sig drage af det der sker indenfor. Med mine lidt pessimistiske briller betyder det også, at det medvirker til at skabe en drop-in-kultur, hvor man kan hoppe fra det ene arrangement til det andet, og hvor man ikke forpligter sig til noget som helst. Biblioteket blev omtalt som et sted, hvor man kan drikke en kop kaffe og læse avis, hvilket jeg plejer at bruge Baresso til…

Hvor er bøgerne? De er digitale, vil man sikkert sige. Ja, men der er faktisk undersøgelser der peger på, at brugen af papirbøger slet ikke er så hastigt faldende, som man kunne forvente. Hvor er fordybelsen?Den bliver erstattet af sniksnak over kaffe. Hvor er inspirationen?

Der vil også være kæmpe vinduespartier, der vender ud mod Ebeltoft vig. Det bliver et fantastisk smukt sted, ikke mindst fordi havet og naturen bliver integreret i en bypark, der skal gå fra maltfabrikken til stranden. Fra de øverste etager bliver der et fantastisk panorama, som nok vil dukke op som baggrund til talrige selfies på Instagram. Jeg skal i hvert fald derop og tage billeder, når det er færdigt!

Du kan læse meget mere om maltfabrikken og Ebeltoft her.

Godt ord igen, Ebeltoft! I næste uge starter jeg på julekonfekten… At have en blog er lidt som at have en butik: Man må begynde tidligt!

Le nouveau centre culturel d’Ebeltoft sera beau – Très beau! Mais sera-t-il utile?

La semaine dernière j’ai assisté au dévoilement du nouveau projet de centre culturel à Ebeltoft, la petite ville portuaire, capitale de Mols s’il en est une. C’est une ville noire de touristes l’été et, jusqu’à récemment, déserte l’hiver. Néanmoins les choses ont tendance à évoluer dans le bon sens pour Ebeltoft, qui a aujourd’hui des commerces et des restaurants florissants et une certaine vie culturelle. Il y a notamment de nombreuses souffleries de verre artisanales et même un musée du verre.

C’est aussi la ville qui compte la frégate-musée Jylland, première frégate qui fonctionnait d’origine à voile et à vapeur (sans jeu de mots), et qui a accompli des voyages commerciaux dans les caraïbes et participé à de grandes batailles navales au XIXe siècle.

Anna Aulin-Christoffersen
Fregatten Jylland – Ikke til at komme udenom.
L’incontournable frégate “Jylland”.

Un nouvel espace culturel

Ebeltoft comporte aussi une malterie datant du début de l’ère industrielle. C’est un grand bâtiment rouge situé entre le centre historique, le port et le centre commercial. C’est cette vieille usine, longtemps menacée de démolition, qui sera d’ici trois ans transformée en centre culturel, avec une microbrasserie (usine de bière), un café, une bibliothèque, des résidences d’artistes et des espaces d’activités en extérieur intégrés à un parc reliant le centre à la plage.

Le projet est ambitieux et magnifique, et les dessins vraiment impressionnants. J’y vois un seul bémol: Ce seront de grands bâtiments en verre, qui invitent au dialogue et au partage, certes, mais pas à la concentration et au recueillement. La bibliothèque, lieu de lecture et d’instruction est devenu un lieu de rencontre et de discussion. On y sert même du café.

Cela ne serait pas très grave, si je n’y voyais pas une tendance générale d’aujourd’hui: Une tendance à rechercher la culture dans le regard des autres, au lieu de chercher par soi-même. On ne lit plus, on discute, et on ne s’élève pas au-dessus de la somme des savoirs présents.

Au dernier étage il y aura une grande baie vitrée donnant sur la baie d’Ebeltoft. Quel panorama! Il aura certainement une grande place sur instagram, c’est l’endroit rêvé pour un selfie! Je ne fais pas l’hypocrite, je sais que moi, j’irai là-haut pour prendre des photos.

Vous pouvez en lire davantage sur la malterie d’Ebeltoft ici.

Allez – sans rancune, Ebeltoft!

La semaine prochaine je commence les confiseries de noël. Un blog, c’est comme un commerce: il faut s’y prendre tôt!

One Reply to “Et nyt og meget åbent kulturhus vil se dagens lys i Ebeltoft om ca. 3 år – Un nouveau centre culturel dans la région d’ici trois ans.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.