To gode apps, når man vil spise af naturens forrådskammer
“… og hun levede af rødder og bær, hun fandt i skoven.”
Lige siden jeg var barn, har jeg været fascineret af ideen om, at man kan indsamle sin egen mad i naturen og spise vilde planter og svampe. Jeg var vild med historier om mennesker, der overlevede alene i vildnisset “og levede af bær og rødder”.
Som lille kiggede jeg på planter og bær i skoven, og ønskede, jeg vidste om de kunne spises. Jeg tænkte dengang, at det måtte være et instinkt, jeg bare ikke havde.
I dag ved jeg naturligvis, hvordan naturfolk kender planterne i deres omgivelser, og ved om de kan spises. Kulturel transmission gennem generationer.
Da jeg ikke selv har naturfolk i min familie, stod jeg endnu engang på bar bund.
Bluezones og planteføde
Min interesse for emnet blussede op igen, da jeg begyndte at læse om de såkaldte bluezones (steder i verden, hvor folk lever meget længere i gennemsnit end andre steder). Særligt på den græske ø Ikaria er en af årsagerne til, at beboerne lever så længe, at de indtager store mængder vilde planter. Den store variation af plantestoffer i kosten skulle have en beskyttende virkning mod livsstilsygdomme.
Vi får konstant at vide, at vi skal spise flere grøntsager, men når man ser på et dansk supermarked, er det meget få forskellige grøntsager, de har til salg: Kål, kartofler, rodfrugter, salatgrøntsager (salat, tomat, agurk, bønnespirer) mv. Det er svært ikke at falde tilbage i den samme rille og lave det samme igen og igen.
Jeg kom til at tænke på, at vi har en meget høj diversitet af vilde planter og svampe her i Nationalpark Mols Bjerge, og at det må være muligt at spise nogle af dem.
Teknologien til undsætning: to gode apps, når du leder efter vilde planter og svampe (Indlægget er ikke sponsoreret)
Jeg begyndte at kigge i bøger om spiselige planter, men de mangler ofte specificitet. Tit er der kun et enkelt billede af hver plante, og man skal næsten kende planten og vide, hvad den hedder for at slå den op og se, om den kan spises.
Med appen “Vild Mad” er planterne lige ved hånden. Man kan søge efter plantens navn, efter sæson og, særligt nyttigt, efter landskab. Hvis man véd, at det er en plante, man har fundet i skoven i august, er søgeområdet straks mere snævert. Som jeg før har skrevet om, har denne gratis app medført, at jeg har fundet flere lækre spiseplanter lige uden for vores dør!
“Svampeguide” er også uundværlig. Svampene er fordelt på navne, men det er også muligt at søge på sæson, og både spiselige og ikke-spiselige svampe er med. Ved hver svamp er der også en liste over forvekslingsmuligheder, så man kan tjekke, om man nu også har fået fat i den rigtige svamp.
Det anbefales dog altid at få hjælp af en svampekyndig, når man går i gang med at samle svampe.
One Reply to “To gode apps, når man vil spise af naturens forrådskammer”