Le Gouffre de Padirac – Rejsen til jordens indre!
103 meter under jordens overflade står færgemanden klar til at fragte dig over til den anden side.
Prøv at forestille dig, at du går over hundrede meter ned. Til sammenligning er Rundetårn 35 meter, og Københavns Rådhus ville, med sine 106 meter, kun akkurat stikke spiret op af hullet.
Afgrunden er næsten cirkelformet, og menneskene ligner små myrer, der går op og ned af de stejle trapper (der er elevatorer, men det er knap så sjovt!).
Bunden ligger 75 meter nede, og ligner nærmest noget fra præhistorisk tid. Man ville ikke undre sig over at møde en dinosaur eller to, og at man er beskyttet fra at falde af store trådhegn og net, giver seriøse “Jurassic Parc”-vibes… mon ikke der kommer en pterodaktyl på næste gangbro?
Det var en modig mand, der i 1889 var den første, der kravlede helt ned, og begyndte at udforske Le Gouffre de Padirac, som man dengang kaldte “Le trou du Diable” (“Djævlens hul”). Jules Verne kunne have fået en historie ud af det.
Når man har købt billetter til at besøge Le Gouffre de Padirac, medfølger der en audioguide på fransk, engelsk eller tysk, hvor historien om denne første udforskning, ledet af Édouard-Alfred Martel. Audioguiden får både til børn og voksne.
Grotter, drypsten, søer og underjordisk sejlads
Fra bunden udgår der en gang, som skråner stejlt nedad (der er indsat en trappe), og som man følger for at komme ned i en labyrint af gange fulde af drypsten. Vi er nu over 100 meter nede, og så kommer vi ind i La Salle du Grand Dôme – Og her er højt til loftet! 94 meter, for at være præcis!
Under besøget kommer man forbi underjordiske søer, kæmpestore drypsten, og man går både op og ned gennem lange gange.
Efter lidt tid, kommer man til floden, som man bliver sejlet ned ad af de kække færgemænd, som ikke er blege for at joke lidt med deres mytologiske modstykker, som fragtede de dødes sjæle til underverdenen.
Denne flod ender dog blindt, idet den længere inde i grotten flyder på steder, hvor kun dykkere med specialudstyr kan komme videre.
Den ender ikke i dødsriget men i Dordogne-floden, som løber ikke langt derfra.
Le Gouffre de Padirac ligger i departementet Lot
Lot-departementet ligger på kanten af det vi kender som Périgord, som nogenlunde svarer til nutidens Dordogne-departement.
Vi er altså ikke langt fra de mange grotter med hulemalerier, hvoraf den mest kendte er Lascaux. Der er dog ikke tegn på beboelse fra forhistorisk tid i Le Gouffre de Padirac, selvom disse er blevet fundet på meget mere ufremkommelige steder.
Det betyder også, at der om sommeren er stor temperaturforskel mellem grotten og den frie luft, da vi jo er ret langt sydpå – Husk en ekstra trøje!
Vi havde læst os til, at billetterne skulle købes på forhånd online, så det havde vi gjort på Le Gouffre de Padiracs hjemmeside. Der viste sig dog også at være mulighed for at købe på stedet fra automater udenfor.
Det er dog smart at købe på forhånd, for man køber billet til et bestemt tidspunkt (man vælger en tid med et kvarters mellemrum) og til hver tid kan man se, hvor mange billetter der er solgt. På den måde kan man vælge et tidspunkt, hvor der ikke er udsolgt, og dermed undgå den værste myldretid. Der er dog ikke tidsbegrænsning på besøget, som i gennemsnit tager 90 min., så der vil være sammenfald mellem de forskellige grupper.
Husk at tage et screenshot af din billet: Du skal bruge den igen til at komme med båden, og der er ikke noget signal så langt under jorden. Grunden til, at du skal vise billet igen er, at de skal være helt sikre på, hvor mange de sejler over – Der skulle jo nødig sidde nogen, der har misset den sidste færge, og dermed må overnatte inderst i grotten!
Man går rundt i grotterne i sit eget tempo og får informationer fra audioguiden udløst af, hvor man befinder sig.
Spisning og shopping
Der er, udover de obligatoriske souvenirbutikker, mulighed for at købe lokal vin – I den dyre prisklasse. Den er god, og du bliver taget kyndigt hånd om af en sommelier på stedet. Perfekt hvis du gerne vil bringe noget lidt mere ekstraordinært hjem som minde eller som gave.
Vi spiste på restaurant “Les Visiteurs”, som er en spøjs blanding. Den er udsmykket med inspiration fra amerikanske diners, og har alle de popkulturelle referencer, fra burgers til bubble tea.
Samtidig har de regionale specialiteter, og deres råvarer er lokale og førsteklasses. Vi fik deres slagterpølse med aligot, og så var vi godt rustet til at gå under jorden. Det kan anbefales, og jeg må se at prøve at lave det snart – Så skal I nok få en opskrift!
Kan det anbefales at besøge Le Gouffre de Padirac?
Det er noget helt særligt at være under jorden, samtidig med at man oplever svimlende højder på trapperne og når man kigger op på kuplen for oven. Man får altså en fysisk oplevelse ud over det sædvanlige, samtidig med at man får lidt viden om de geologiske fænomener, der har skabt grotterne…
Og så får man lidt historie om 1800-tallet, hvor der herskede en umættelig trang til at forklare verden og udforske dens vidundere i et videnskabeligt lys.
Le Gouffre de Padirac gik fra at være et farligt sted – “Djævlens Hul” – hvorfra man aldrig kom op, hvis man var så uheldig at falde ned, til et sted, der skulle udforskes og forstås.
Hvis du elsker Jules Vernes historier, har du helt sikkert “Le Gouffre de Padirac” til gode!
Hvis du gerne vil have en forsmag på, hvordan det føles at være i en grotte, kan du besøge Mønsted Kalkgruber i Jylland. Gangene er her nøjsommeligt hugget ud af minearbejdere, men stemningen er lidt den samme. Læs om vores besøg på stedet her.
Du kan læse mere om vores roadtrip gennem Frankrig her.
One Reply to “Le Gouffre de Padirac – Rejsen til jordens indre!”
Wookey Hole Caves in Somerset, England are also worth a visit!