Er middelhavskost også tarmglad mad?

Er middelhavskost også tarmglad mad?

Sundhed: Jeg grinede først lidt af billedet…

Men indholdet i artiklen var mere spændende end forventet.

Det var dette blogindlæg i Jyllandsposten, der fik mig til at spærre øjnene op. Den der tube silicone hører altså ikke hjemme på min tallerken! Jeg forstår godt budskabet – At den tætner tarmen – men helt ærligt: Den bliver slet ikke nævnt i billedteksten, den ligger bare der. Jeg må indrømme at jeg grinede lidt og kunne se mig selv bælle den der tube – Mon den går direkte i brysterne?

Jeg har jo gode grunde til at interessere mig for tarmsundhed, og jeg har da også skrevet om emnet før. Jeg må sige at det er et spændende perspektiv på de andre symptomer, der beskrives: Hudproblemer, træthed, angst og endda diabetes er jo nærmest folkesygdomme. Hvis det i mange tilfælde skyldes tarmen, kan den kommende forskning virkelig udrette noget der batter!

Hønsekødssuppe
Hønsekødssuppe à la Kaiserborgen

Tarmsundhed og middelhavskost

At de mange grøntsager gør noget godt for tarmen og resten af kroppen er næppe en overraskelse, og jeg skal i hvert fald til at spise nogle flere rosenkål!

Det der overrasker mig lidt er de animalske produkter: Fiskeskind og bouillon fra ben. Det er jo gode nyheder, for disse fødevarer er jo i høj grad en del af middelhavsmaden! Grillet fisk, hvor skindet bliver helt sprødt og lækkert er en ret for guder, og simreretter med knogler er lige efter bogen.

Middelhavsmad er pr. definition fattigmandskost, og der er tradition for at bruge alle dele af dyret – Også knoglerne! I Jyllandspostens artikel er der også en opskrift på kyllingebouillon. Jeg plejer at lave en lignende bouillon, men jeg er så gammeldags (eller fattig), at jeg plejer at købe en økologisk suppehøne til formålet. Det er jo ikke det fine møre kød, man går efter, men knoglerne… Selvom hønekødet nu bliver ganske udemærket, og kan bruges i en hønsesalat.

Dårligt nok en opskrift

Jeg kan jo lide når det er enkelt, men jeg vil nu alligevel fortælle, hvordan jeg koger sådan en høne:

  1. Jeg krydrer den godt med hvad jeg kan lide: Timian, karry, spidskommen eller hvad humøret nu er til… PÅ billedet er der brugt gurkemeje, som jo skulle være mega sundt.
  2. Jeg kommer kyllingen i vand der lige akkurat dækker.
  3. Jeg giver vandet et opkog og skummer de proteiner der har dannet et knap så lækkert skum på overfladen fra.
  4. Jeg tilsætter grøntsager: Hele løg, gulerødder eller kartofler som på billedet.
  5. SÅ skal det hele koge igennem. Jeg er så heldig at have en trykkoger (mage til dem, der står i samtlige franske husholdninger. Min er fra Ikea), så en høne tager kun ca. 1 – 1,5 timer at koge helt mør. Ellers skal den have 4-6 timer.
  6. Server med godt brød og et glas rødvin.

Det er altså noget af det nemmeste i verden, og der er mad til flere dage!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.