Olivenolie: Hvor kommer den fra og hvad laver den i dit køkken?

Olivenolie: Hvor kommer den fra og hvad laver den i dit køkken?

Indlæg med affiliate links
Indlægget indeholder affiliate links markeret med *. Læs mere om min reklamepolitik her.

Olivenolie med stamtavle (i samarbejde med Det Italienske Køkken)

Jeg er tit blevet spurgt om jeg kunne anbefale en olivenolie

fyld til omelet med middelhavsmad
Olivenolie er basis for hele middelhavskøkkenet. Her er jeg gået i gang med at sautere svampe og grønt. Tjek altid først om din olie egner sig til stegning.

Og det har været svært at svare, for jeg får det jo tit nede fra mine forældre i Frankrig, hvor jeg næsten kender træerne olien kommer fra. Det er jo ikke noget alle har adgang til, så her vil jeg præsentere et muligt alternativ.

Jeg er ret vild med mad, hvor man har taget ansvar for at fortælle, hvor det kommer fra.  Det har jeg skrevet om før – Netop i forbindelse med olivenolie, og det gælder selvfølgelig også for vin. Disse to fødevarer har ofte været udsat for fusk med oprindelsen, og derfor er det vigtigt at kunne spore sin olivenolie. Hvorfor, spørger du? Fordi der findes smuthuller i lovgivningen omkring, hvad man må kalde en olivenolie.

For at være af god kvalitet og bevare de vigtige smags- og ernæringsmæssige egenskaber, skal olivenolie være ekstra jomfru, koldpresset kort tid efter høsten, og så skal olivenerne have den helt rette modningsgrad. Derudover øger det kvaliteten, hvis de bliver høstet i hånden, og man udelukkende bruger oliven, der er plukket på træet (ikke nedfaldsfrugt).

Det er sjældent man kan finde alle disse oplysninger på en flaske olivenolie i supermarkedet. Til gengæld findes der et lille slaraffenland på nettet, der kalder sig Det Italienske Køkken*.

Ejerne har selv håndplukket deres yndlingsolier med bla. DOP-mærkning (svarer til fransk AOC-mærkning), som sikrer olivenfrugternes oprindelse. Du kan se deres fine udvalg her (psst! Nogle af olierne er endda på tilbud)*.

Olivenolie: Hvorfor er det lige, at vi absolut skal spise det stads?

Der er mange gode grunde til at vælge en god olivenolie. Det Italienske Køkken skriver selv en meget fin oversigtsartikel om emnet*, som jeg synes du skal læse. Jeg har i hvert fald ikke lyst til at tage det første det bedste ned i supermarkedskurven efter at have læst den.

Hvis du vil have flere grunde til at spise som ved Middelhavet, kan jeg anbefale mit tidligere indlæg om emnet.

Du kan også prøve olivenolie i denne provencalske kage.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.