Mont Saint Michel

Mont Saint Michel

En ærlig guide til det helt vidunderlige middelalderkloster.

Mont Saint Michel
Mont Saint Michel

Mont Saint Michel: “Ren Harry Potter”?

Jeg bliver altid lidt knotten, når jeg hører danskere omtale Mont Saint Michel som “ren Harry Potter”.

Det er lidt som om, vi har glemt al historie, fortid og litteratur, og oplever Europa gennem amerikanske øjne, der netop kun har stiftet bekendskab med gammel arkitektur gennem film.

Det tætteste nogle af dem kommer på at kende Europa er gennem den britiske bogserie eller filmene om Harry Potter – Men vi bør altså kende Europa lidt bedre, for det er der, vi bor.

Jeg har dog som sådan ikke noget imod Harry Potter, og jeg synes det er fint, at J.K. Rowling har brugt europæiske traditioner og folklore til at bygge et vidunderligt fantasiunivers, der har fans over hele verden.

Et vikingekloster?

Den første bygning blev opført i 700-tallet, efter at Skt. Mikael (St Michel) havde vist sig for den lokale biskop ved flere lejligheder.

Munkeklosteret blev etableret i 966 af Normandiets hertug Richard, som var barnebarn af Rollo, Normandiets første hertug. Rollo selv siges af nogle kilder at være dansk, han skulle være født omkring Faxe.

Ifølge Wikipedia skulle Richard (den Frygtløse) være blevet sendt til Bayeux, hvor der var mange danskere, for at lære sproget bedre. Hans datter blev i øvrigt gift med Knud den Store, som var konge over Danmark, England og Norge.

Så det var den danske vinkel! Jeg synes personligt den er mere spændende end en vag sammenligning med Howarts!

Saint Michel
Saint Michel viser sig også for besøgende i form af denne statue.

Hvad skal man vide, når man besøger Mont Saint Michel?

Mange, mange trappetrin og endnu flere mennesker

Først og fremmest: tag de gode vandresko på, og hav de små børn i bæresele eller lignende.

Der er ikke rigtig adgang med en klapvogn, barnevogn eller lignende – Og dermed desværre heller ikke med en kørestol – Det er i hvert fald en stor udfordring! Der er mulighed for at leje en form for bærestol (Joëlette), men det kræver en reservation. Se mere her.

Vi har heldigvis børn, der er vant til at vandre både med os og i skolen, men Daniel (7 år) blev lidt træt til sidst.

Man skal heller ikke regne med at få det for sig selv i ferieperioden. Vi var der i Juli, og det var ok – vi stod kun lidt i kø, da vi skulle købe frokost, og vi kunne godt komme rundt. I August har mange franskmænd sommerferie, og der må man forvente, at der er endnu mere run på.

Det skal også tilføjes, at Mont Saint Michel er et pilgrimssted, hvor troende valfarter til for at bede om hjælp fra Jomfru Maria, Saint Michel og andre helgener, og det bør man som turist have respekt for, og give pilgrimmene den fornødne ro.

Adgang til øen og landsbyen er i øvrigt gratis, mens man betaler for at se abbedet helt oppe på toppen. Jeg kan anbefale at man spenderer det ekstra for at se klosteret!

Mont Siant Michel vinkel
Abbedet er omgivet af en ren labyrint af små gader og trapper

Adgang fra fastlandet

Mont Saint Michel ligger på en ø, som nu om dage er knyttet til fastlandet via en tange. Man kan ikke køre derud, besøgende skal parkere på en stor plads på fastlandet (mod betaling).

Derefter kan man tage en gratis shuttlebus, der sætter en af på tangen, og så kan man gå det sidste (korte) stykke og opleve udsigten til øen, landsbyen og klosteret.

Der er også mulighed for at køre turen i hestevogn mod betaling. Jeg vil dog ikke anbefale dette. I hestevognen kan man risikere at sidde allerbagerst, hvor man hverken kan opleve hesten eller Mont Saint Michel på turen, og dermed betaler for et transportmiddel, der kører langsommere end den gratis bus.

Vi tog bussen ud, men gik på tilbagevejen, da der var kø. Det gav anledning til at se øen fra flere vinkler og tage billeder.

Mont Saint Michel hestevogn
De maleriske hestevogne er efter min mening finest udefra. De er knap så spændende, hvis man sidder i dem.

Kan Mont Saint Michel anbefales?

Klart ja! Stedets spektakulære udstråling af imponerende arkitektur og historisk betydning kombineret med naturen omkring øen gør Mont Saint Michel til noget helt udenfor kategori.

Så må man leve med de mange mennesker og mange skridt!

Du kan læse mere om vores roadtrip gennem Frankrig her: Guide til roadtrip i Frankrig

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.