Om lokale fødevarer og olivenolie…

Om lokale fødevarer og olivenolie…

Hvordan kan man spise en middelhavsinspireret kost på Mols?

Det er ingen hemmelighed, at jeg er glad for de lokale fødevarer, der findes her på Djursland. Nogle af råvarerne til de opskrifter, jeg deler herinde, går jeg selv ud og sanker i Nationalpark Mols Bjerge, andre dyrker vi selv i køkkenhaven, og sidst men ikke mindst kan der købes mange spændende produkter fremstillet af større og mindre lokale virksomheder.

Forleden lagde en af mine kontakter, en velkendt købmand med stort engagement i det lokale, op til en diskussion af begrebet lokale fødevarer på LinkedIn. Det gav mig den tanke, at jeg bliver nødt til at definere, hvad jeg selv mener med begrebet lokal.

Her på Kaiserborgen er vi jo en familie, der får indflydelse fra flere kulturer. Jeg er vokset op i København, men har også dybe åndelige rødder i middelhavsområdet, da mine forældre flyttede til Sydfrankrig, da jeg var tolv. Min mand er fra Normandiet i Nordfrankrig, hvor madkulturen er helt anderledes.

Børnene kommer også hjem med inputs til aftensmaden og madpakken. De opstår dels i mødet med de andre børns (primært danske) madkultur, dels inspireret af undervisningen. Det var min datter, der først introducerede mig til brændenældepandekager.

Lavendel og lokale fødevarerr
Da jeg ikke har nogle lokale oliven, viser jeg her nogle lavendelbuketter fra haven…

Lidt om olivenolie

Min madlavning har altså rødder både på Mols og i middelhavslandene, og jeg kan altså ikke bare udskifte olivenolien med raps- eller hampefrøolie. Dels er smagen helt anderledes, dels kan de slet ikke tåle de samme varmegrader som olivenolie.

Det skyldes fedtsammensætningen: raps- og hampefrøolie indeholer begge høje mængder af flerumættede fedtsyrer af typen omega 3, som er kendt for at være super sunde men også meget sarte.

Olivenolie indeholder store mængder enkeltumættede fedtsyrer, som menes at være en af hovedårsagerne til, at befolkningerne omkring middelhavet har færre livsstilsygdomme end de smørgnaskende nordeuropæere.

Tilbage til de lokale fødevarer

… Men man kan altså ikke købe dansk olivenolie. Middelhavsklima defineres ved at være klimaet i det område, hvor olivendyrkning er mulig. Man kan have et oliventræ i en krukke i Danmark, men på grund af vinterens nattefrost vil det aldrig vokse sig stort og gammelt nok til at starte en olieproduktion.

Kan man så slet ikke købe lokal olivenolie i Danmark? Det afhænger i høj grad af, hvordan man definerer ordet lokal. I min optik er der to parametre, der spiller ind:

Lokale fødevarer:

Definition 1: Produceret tæt på det sted, hvor man befinder sig. Det kan så diskuteres, hvor langt væk det må være. Købmandens eksempel var skovkvæget fra Mols Bjerge. Det græsser, bliver slagtet, forarbejdes, og sælges indenfor Nationalparkens grænser. Det kan næsten ikke blive mere lokalt.

Definition 2: Lokalt som modsætning til globalt: Produktet fremstilles et bestemt sted af råvarer, der produceres tæt på.

Lokal olivenolie?

Olivenolien er et fremragende eksempel på dette. Når du køber en olivenolie “fremstillet i EU”, har du ingen ide om, hvor olivenerne kommer fra. Det har du faktisk heller ikke, når du køber en olie “fremstillet i Italien” (eller Frankrig, spanien mv.) Det er nemlig kun den sidste del af processen, der bestemmer, hvad der skal stå på flasken.

Det betyder ikke nødvendigvis, at det er en dårlig olie, for der er meget skrappe regler for fremstillingen af olivenolie i EU. Det er særligt sandt, hvis du vælger “ekstra jomfru olivenolie”.

Selvom en olie smager godt, er den dog ikke nødvendigvis af bedste kvalitet: Forskellige metoder til høst og presning giver forskellige egenskaber til olien og har indflydelse på sundhedsværdien og anvendelsesmulighederne.

Jo flere oplysninger, du kan læse på flasken om oprindelse og fremstilling, des mere ansvar har producenten taget for sit produkt. Hvis olien er lavet af oliven dyrket indenfor en bestemt område og er blevet forarbejdet lokalt, kan produktet nemmere spores. Eventuelle problemer har fatale konsekvenser for virksomheden. Det har en pris for forbrugeren, så god olie er sjældent billig.

Køb fødevarer med rødder!

Dette kvalitetsspørgsmål gør sig også gældende for andre varer som for eksempel vin eller ost (dansk eller udenlandsk).

For at opsummere: For miljøet er det selvfølgelig bedst at købe lokale fødevarer i ordets første betydning, da det mindsker transport og dermed forurening. Når det så er sagt, så kan det kvalitetsmæssigt betale sig at gå efter produkter, der er “lokale et eller andet sted”, som en af mine gode kunder engang sagde.

Ps. Vil du vide mere om olivenolie? Jeg fandt en kilde til alt, hvad der er værd at vide om de grøngyldne dråber i Rie Bobergs bog “Olivenolie” (Politikens forlag 2004)

2 Replies to “Om lokale fødevarer og olivenolie…”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.