Klassisk fransk kage med balkanske rødder

Klassisk fransk kage med balkanske rødder

Yoghurtkage med pære og chokolade

Frank yoghurtkage nem opskrift på kage
Fransk yoghurtkage med græsk yoghurt og olivenolie

Franskmænd elsker yoghurt

Yoghurt har været fast inventar i de franske husholdninger siden 50’erne. Før det var forskellige syrnede mælkeprodukter som kærnemælk og fromage frais mere udbredte, men den deciderede yoghurt med levende bakterier (Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus og Streptococcus thermophilus) har altså haft over 60 års storhedstid.

De spirende helsebevægelser i starten af 1900-tallet havde fået forskerne på Pasteur-instituttet til at se nærmere på de syrnede mælkeprodukter, man spiste i Balkanlandene. Der er intet nyt under solen: I dag kigger man på de såkaldte Blue Zones for at finde kilden til evig ungdom, tidligere interesserede man sig for Kreta og Middelhavslandene. Dengang var det altså Balkanlandene, der gemte på livets kilde: Yoghurt.

De første yoghurtproducenter i Europa kom fra det nuværende Tyrkiet og deres produkter blev solgt som sundhedsfremmende midler… på apotekerne. Først efter krigen blev yoghurt gradvist en basisvare i den franske kost, hvor den oftest spises som dessert i et lille bæger efter frokost.

Først efter krigen blev yoghurt gradvist en basisvare i den franske kost, hvor den oftest spises som dessert i et lille bæger efter frokost.

Her i Danmark blev yoghurt først rigtigt udbredt i slut-50’erne og i 60’erne. Vi spiser helst yoghurt og andre syrnede mælkeprodukter fra en karton eller et stort bæger i en dyb tallerken med tilsatte kornprodukter og frugt. I øvrigt spiser begge folkeslag gerne sødede udgaver med frugtsmag.

Gâteau au yaourt: En rigtig 50’er-smart kage

Youghurtkagen er også opfundet i 50’erne. Den udnytter den franske tradition med at spise yoghurt i små bægre, da kagen doseres ved hjælp af yoghurtbægeret. Det dufter sødt af gammeldags husmoder, der kunne se det morsomme i at stå og bruge yoghurtbægeret: 2 bægre sukker, 3 bægre mel… Det er i øvrigt også sjovt og nemt for børn.

Det minder mig om de små hæfter, jeg fandt her på Kaiserborgen, og som min farmor har gemt i årtier. Dér kunne man lære at lave kager med cornflakes og krymmel af indfarvet kokosmel… I 50-60’erne yndede man at hylde den fikse “hittepåsomme” madlavning, før 70’erne satte ind med feminisme og vegetarretter.

Yoghurtkage med græsk yoghurt, pære og chokolade

Jeg har naturligvis lavet en udgave med græsk yoghurt, Middelhavsfreak som jeg er, men har tidligere været helt kættersk og brugt A38…

Her er der brugt pære og chokoladestykker, men kagen kan også laves helt uden noget eller med andre smagsgivere: Citrusskaller, æbler og mandelflager, sommerfrugter… Man kan også flække den og bruge den som lagkagebunde.

Da vi ikke så tit kan købe yoghurt naturel i små bøtter på 125 ml. i Danmark, har jeg omskrevet opskriften, så du kan bruge et decilitermål.

Ingredienser til yoghurtkage
Ingredienserne skal bare blandes!

Opskrift på yoghurtkage med pære og chokolade: Ingredienser

 • 125 ml. yoghurt
 • 125 ml. olie (jeg brugte selvfølgelig en mild olivenolie)
 • 250 ml. rørsukker
 • 375 ml. mel
 • 3 æg
 • 2 tsk. bagepulver
 • 1 pære
 • 3 spsk. mørke chokoladeknapper
 • Evt. lidt ekstra rørsukker til drys

Sådan bager du yoghurtkagen:

 1. Varm ovnen op til 180ºC (ikke varmluft).
 2. Nu skal det hele (undtagen pære, chokolade og evt. dryssesukker) bare blandes i en skål.
 3. Hæld dejen i en smurt springform eller en sillikoneform. Drys chokolade over.
 4. Skræl pærerne og skær dem i både. Læg bådene i cirkler på dejen. Drys evt. med rørsukker, det giver en sprød skorpe.
 5. Bag ca. 45 min. eller til et træspyd kan stikkes i kagen uden at få dej med op.

Server afkølet med kaffe eller te.

Voilà! Fransk retro i dit køkken på under en time! God fornøjelse.

Kilder: De præcise årstal og navne på både bakterier og mennesker skyldes Wikipedia France. Jeg har desuden anvendt Arlas Hjemmeside lidt.

One Reply to “Klassisk fransk kage med balkanske rødder”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.