Sundere jul? Spis tretten desserter!

Sundere jul? Spis tretten desserter!

13 desserts
Et uddrag af de tretten desserter – Ikke skyggen af en romkugle…

Overdådig dessertbuffet i Provence

(opskrift på julekonfekt i bunden af indlægget)

Noget af det bedste ved at arbejde med marketing er, at man får lov til at tyvstarte med julen før alle andre. Jeg startede med at lave julede indslag i Oktober – Jeg lavede endda årets første reklame for en julekalender i Juli måned!

For en juletosse som mig er det paradis. Jeg har altid været lidt hemmeligt misundelig på de mennesker der for eksempel har et nissemuseum, der er åbent hele året, haha!

Måske af netop denne grund er jeg i år mere reflekteret omkring mine egne juletraditioner. Der er faktisk flere ting, som jeg har opdaget, at jeg ikke føler mig specielt tiltrukket af i år. Jeg har som så mange andre haft en del fødevarer, som jeg bare måtte have i julen. Jeg tror, jeg har oplevet det ekstra stærkt, fordi jeg har boet væk fra Danmark i mange år.

Sådan noget som købemarcipan og konventionel juleslik siger mig ikke så meget mere.

Jeg leder ikke efter sundere alternativer!

Jeg hader den tankegang, der siger, at man skal finde substitutter. Jeg gider ikke erstatninger (jeg ville have været virkelig ulykkelig under krigen – Men hvem var ikke det?).

Jeg har i stedet kigget efter juletraditioner, der stadig er eminent julede, men som ikke indeholder lige så meget raffineret sukker, underlødigt fedt og mærkelige e-numre.

Mit blik drejer sig jo helt naturligt sydpå, denne gang til Provence, hvor man efter traditionen spiser tretten desserter Juleaften.

Det er selfølgelig hverken romkugler, cheesecake eller chokolademousse, man spiser. Ifølge traditionen faster man nogle steder i December og hele juleaften. Efter midnatsmessen, hvor man lukker en hel flok får ind i kirken, bliver det hele mere festligt, og man kommer hjem til et bord dækket med hele tre duge (symbol på treenigheden) og prydet med søde sager i fade af forskellig art.

De 13 desserter

tretten desserter til jul
De tretten desserter ifølge Spar-butikkernes gratisblad. Journalistisk research når det er bedst… eller…

De fire tiggere:

 1. Figner
 2. Mandler
 3. Valnødder
 4. Rosiner

Suppleret med:

 1. Hasselnødder
 2. Pistacier
 3. Vindruer

Som et eksotisk indslag indgår:

 1. Dadler, der har en historie om den hellige familie tilknyttet.

Dertil mere frisk frugt:

 1. Æble
 2. Pærer
 3. Appelsiner
 4. Melon, der i gamle dage kunne være lidt runken, da den var uden for sæson.

Bagværk:

 1. Pompe à huile eller fougasse med appelsinblomst.

Nogle steder indgår der også hvid og mørk (fransk) nougat, oreillettes, som er en slags klejner med appelsinblomstsmag og andre lækkerier.

Jul på Kaiserborgen i 1980’erne

Disse juledesserter minder i høj grad om det juleknas man spiste i min barndom. Både mine bedsteforældre, som vi ofte holdt jul hos her på Kaiserborgen, og mine forældre serverede nødder, dadler, rosiner og clementiner i store mængder i juledagene.

Min farmor lærte mig fryden ved at finde en “Fillipine” – En hasselnød med to kerner i.

Denne December består mine julegodter altså oftest af vores egne valnødder, økologiske tørrede figner og abrikoser, dadler, mandler, rosiner… og mørk chokolade.

Opskrift: De fire “tiggere”… og chokolade! Sydfransk julekonfekt så englene synger

Der er i Frankrig tradition for at lave mendiants (“tiggere”) af de selvsamme tørrede frugter, som er en del af de tretten juledesserter.

Opskriften består simpelt hen af mørk chokolade der smeltes og sættes i runde klatter på et underlag (en frysepose er fremragende til formålet). Derefter lægges figner (i mindre stykker), hele mandler, valnødder og rosiner i den smeltede chokolade, og man lader det størkne.

Konfekten tages af plasticen og opbevares i en tætsluttende beholder (hvis man ikke spiser den med det samme!).

I næste indlæg får i et køkkenprojekt, der ganske vist tager en hel dag, men som breder den ultimative julestemning og giver mindst fire forskellige julelækkerier!

4 Replies to “Sundere jul? Spis tretten desserter!”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.