Fastelavnsboller uden sukker

Fastelavnsboller uden sukker

“Choux à la crème” kan laves helt sukkerfri og varieres i det uendelige

-“Sukker! Sukker! Sukker! Sukker!”, skreg børnene…

Dagen inden vinterferien tilbragte jeg traditionen tro på Kaninungens skole, hvor jeg var med til at undervise hendes klasse, mens lærerne var til pædagogisk dag.

Vi delte klassen op i to hold, jeg havde en god tredjedel af børnene i klasselokalet, hvor vi lavede kreative masker af papir, mens de to andre fremmødte forældre havde resten med i skolekøkkenet og fremstille fastelavnsboller.

Bageriet udviklede sig åbenbart til et rent orgie: Børnene udfordrede hinanden, drak glasur direkte af glas, kastede op i frikvarteret og havde ikke meget lyst til madpakkerne, da den tid kom… De kom hylende og hujende tilbage i klasselokalet: “Sukker! Sukker! Sukker!…” skreg de.

Jeg har, som så mange andre, set den engelske dokumentar, der for over ti år siden sandsynliggjorde, at sukker ikke er skyld i hyperaktive børn. Det er snarere stemningen til børnefødselsdage o.lign., der kører børnene op….

Alligevel har jeg ikke haft ret meget lyst til fastelavnsboller med glasur siden den dag… Og jeg elsker altså glasur!

Vandbakkelser er en af børnenes yndlingskager

Jeg ved ikke, hvad der bedst ved vandbakkelser: Smagen, at de kan laves helt uden sukker eller oplevelsen ved at se dejen tage form som en smørbolle i gryden…

Som topping kan man bruge smeltet chokolade med højt kakaoindhold – Man kan få chokolade med 100% kakaotørstof i specialbutikker og visse helsekostforretninger. Ellers kan man vælge at drysse med raw kakaopulver eller kakaonibs. Sidstnævnte skal drysses på inden bagningen for at hænge fast. Jeg brugte i denne omgang en mørk økochokolade med 86% kakaotørstof, så fastelavnsbollerne var ikke helt sukkerfri – Men næsten.

… Og så er vandbakkelser basis for alle de bedste franske kager: Chouquettes, éclairs, religieuses… Jeg elsker det! Der er også de ekstra lækre kager med vaniljecreme, grøn pebermynteglasur og chokoladedrys: “glands”, som betyder agern, men som desværre også har en seksuelt betonet bibetydning, der gør dem svære at bestille uden at fnise…

Fastelavnsboller uden sukker
Fastelavn er mit navn… Uden sukker!

Opskrift: fastelavnsboller uden sukker

Ingredienser:

Til ca. 12 vandbakkelser:

 • 100 g. hvedemel
 • 2 dl. vand
 • 80 g. usaltet smør
 • 3 æg

Til fyldet:

 • 1/4 l piskefløde
 • kornene fra en vaniljestang
 • Frugt, bær, frugtpuré, nødder, kakaonibs… Og hvad man ellers kan finde på.
 • Man kan også fylde dem med chokolademousse.

Pynt:

Sådan laver du fastelavnsboller uden sukker

 1. Vandbakkelser: Bring usaltet smør og vand i kog i en gryde, og tilsæt melet under omrøring, til der opstår en fin glat dej. Lad dejen køle. Slå æggene ud et ad gangen og pisk dem i dejen med en elpisker (også et ad gangen!). Sæt dejen i 12 kugler på en bageplade med bagepapir, du kan bruge to skeer eller en sprøjtepose. Bag vandbakkelserne ca. 25 min. ved 200ºC – Husk ikke at kigge til dem de første 15-20 minuter, eller de falder sammen! Hvis du vil være sikker på høje og flotte vandbakkelser, så tag en ud, når der er gået 20 min. Hvis den begynder at falde sammen, skal de have lidt mere. Lad vandbakkelserne køle af, før du fylder dem.
 2. Fyld: Skrab vaniljekornene ud af vaniljestangen, og bland dem med piskefløden. Pisk til skum. Skær vandbakkelserne op og læg det ønskede indhold af frugt mv. ind i vandbakkelsen. Alle slags bær er gode, men hvad med Kakifrugt, banan, mango… eller måske pære? fyld derefter fastelavnsbollerne op med vaniljeflødeskum.
 3. Topping: Smelt chokoladen med olie som beskrevet, og hæld den flydende chokolade ud over fastelavnsbollerne. Man kan også drysse med usødet kakaopulver gennem en sigte.

Selvfølgelig spiser vi også herhjemme masser af fastelavnsboller MED sukker på denne årstid. Vi bliver aldrig dessertfornægtere – Men jeg må sige, at jeg slet ikke savner sukker i denne opskrift!

REKLAME: Skal du holde Fastelavn for børn?

Hvis du køber en tønde gennem dette link, er du med til at støtte Kaiserborgen.com, så vi kan blive ved med at levere spændende opskrifter til dig: Køb din fastelavnstønde her.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.