Det er blevet ok at være et menneske être humain est redevenu acceptable.

Det er blevet ok at være et menneske être humain est redevenu acceptable.

Texte français en bas de page.

Nettet ser ud til at blive et mere og mere menneskeligt sted at være.

Kære læser, i dag bliver det måske en anelse nørdet. Bær over med mig, du skal nok få en fantastisk opskrift på fredag. Hvis du læser hele teksten, får du endnu en grund til at være optimist: Verden bliver bedre og bedre, for det menneskelige og personlige vinder frem!

Det handler nemlig om google, og deres nye krav til SEO, Search Engine Optimization, som man bla. kan læse om her (artikel om nye krav til SEO). Når du laver en søgning på nettet, finder Google de sider, der indeholder de søgeord, du har brugt, men dine resultater kommer frem i en prioriteret rækkefølge, som dels er baseret på din søgehistorik, men i høj grad på en række faktorer på de sider, der henvises til: Helt basalt drejer det sig om, hvor mange gange bestemte nøgleord optræder, hvor ofte de optræder, og hvor de optræder i teksten. Google ser også på links til og fra siden, billedbeskrivelser og hvor hurtigt, siden kommer frem. Det var så et 30 sekunders crashkursus i SEO – haha!

Google ændrer dog hele tiden sine søgekriterier, og den seneste ændring går, for mig at se, i en mere menneskelig retning: søgemaskinen bliver nemlig bedre og bedre til at analysere indhold, og de nye krav går på rigere indhold med færre opremsninger af nøgleord og længere tekster, således at besøgende på hjemmesiderne virkelig får noget indhold, de har brug for at læse (Så du lige, hvordan jeg brugte ordet “indhold” tre gange i træk? Det var en parodi på gammeldags SEO, for at illustrere, at det ikke er særligt lækkert at læse).

Søgemaskinen skal med andre ord nærme sig den menneskelige kommunikation, i stedet for at vi skal bøje og strække vores naturlige skriftsprog, så det tilpasses maskinen.

Et andet tegn på menneskelighedens genkomst indenfor markedsføring, fandt jeg i denne artikel om psychographics. Det drejer sig om at opdele målgrupper efter deres psykologiske egenskaber frem for de sociologiske: I stedet for at gå efter et bestemt segment (fx. speltsegmentet eller byboere, der er flyttet på landet), markedsfører man produkter efter holdninger og psykologiske typer. Man kunne fx forestille sig, at man kunne målrette sin markedsføring specifikt efter dem, der som jeg, elsker ting, eller specifikt efter intrinsisk eller ekstrinsisk orienterede forbrugere.

Man kan selvfølgelig godt se denne menneskeliggørelse som en gang manipulation: Nu bliver markedsføringsspecialisterne endnu bedre til at fortælle os, hvad vi vil have. Jeg siger dog, at det, at blive set som individ og menneske er et basalt behov hos mennesker.

Det sidste opdagede jeg, da jeg lavede mine undersøgelser af internetreligiøsitet i forskellige religiøse grupperinger: Det er utroligt, så megen menneskelig kontakt, brugerne opnår gennem samvær på sociale medier. Nogle mener endda, at de kan få kontakt til det guddommelige. Det er tydeligt, at der ikke gøres en væsentlig forskel på on- og offline relationer, og at brugerne investerer rigtig megen energi i online kommunikation.

Derfor synes jeg, at det er et tegn på respekt, og det mindste, man kan gøre, at skrive direkte til mennesker, og ikke til en søgemaskine, og det er fantastisk, at google vil hjælpe denne udvikling på vej.

Internet devient plus humain.

Ceci est une réaction aux nouveaux critères de sélection de google. Soyons lucides: google a une influence énorme sur les information qui atteignent le grand public. C’est par là que nous passons tous, quand nous recherchons tout et n’importe quoi: Depuis le meilleur restaurant jusqu’à la date de naissance de Charlie Chaplin. Les résultats de notre recherche dépendent de nos recherches passées, mais aussi en grande partie des pages concernées: Leur pertinence, qui jusqu’à récemment était surtout mesurée grâce à la présence en grand nombre de certains mots-clés, leur accessibilité, qui est surtout mesurée grâce à la vitesse de chargement du site, et leur popularité, qui se mesure grâce au nombre de visiteurs et au nombre de liens qui renvoient vers le site. Voilà, très grossièrement, le travail d’un expert en SEO… Jusqu’à ce que google change la donne – encore !

Les robots de google devenant plus intelligents, ils deviennent aussi plus humains. Les critères de sélections ont donc changé: Désormais il ne suffit pas de répéter le même mot-clé avec une fréquence suffisante dans un texte pour passer pour une autorité en la matière, il faut aussi que le texte autour soit d’une qualité supérieure, et que le texte soit suffisamment long.

Dans mes recherches, j’ai découvert que les utilisateurs des sites internet religieux recherchent les relations personelles et humaines en ligne aussi bien que dans la vie réelle. Je n’ai pas peur de généraliser ce désir aux utilisateurs des réseaux sociaux non religieux. Quand nous sommes sur internet, nous restons tout aussi humains qu’ailleurs. Il est donc important ce changement de google vers l’humain. Reste aux créateurs de contenu en ligne, tels que moi-même, de trouver la manière de faire du contenu qui plaît autant aux humains qu’aux robots.

Promis: Vendredi, vous aurez une recette de cuisine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.