Derfor drikker jeg ét glas vin om dagen.

Derfor drikker jeg ét glas vin om dagen.

Vin, middelhavsmad og sundhed

Jeg har en regel, jeg prøver at overholde: Jeg drikker ét glas vin om dagen. Kun ét. Hver dag.

Når nu jeg skriver om middelhavsmad, er jeg næsten nødt til at komme ind på emnet vin. De lækre retter med grøntsager, fisk, kun lidt kød og masser af olivenolie ville ikke være de samme uden vin.

vin
Vores egen vindruer på ranken

Lidt om vin

Vin blev opfundet i stenalderen, men blev for alvor til en fast del af kosten i romerriget. Med romernes sans for systematik og ønsket om at indføre den romerske livsstil overalt, hvor de kom frem, blev der plantet vin i hele romerriget, overalt hvor klimaet tillod det. I praksis betød det hele vejen langs Middelhavets kyster og op til Rhindalen.

Den mest udbredte vin i datiden var rosévin, altså vin, der til dels har gæret sammen med drueskallerne. Hvidvin regnedes som ekstra fint, idet man havde siet drueskallerne helt fra inden gæringen.

Det var først i 1800-tallet at rødvin kom på mode. Man drak den grove vintype med de kraftige tanniner i de industrialiserede byers arbejderklasse, men det var den spirende sundhedsdille, der forfremmede rødvin til en herskabsdrik. Man mente nemlig, at rødvin styrkede blodet, og man higede efter arbejderklassens sunde muskler (men ikke efter deres sorte lunger).

I dag har rødvin stadig ry for at være sundt.

Alkohol generelt har både sundhedsmæssige fordele og ulemper. Derfor bølger slaget frem og tilbage i pressen: Er vin sundt? Er det alkoholen eller noget i selve vinen? Er øl sundere?

Her er en opsummering af de solideste oplysninger, jeg har kunnet læse mig til:

  • Alkohol ØGER risikoen for kræft. Dette gælder særligt, hvis man overforbruger, dvs. Overskrider sundhedsstyrelsens anbefalinger på 1 genstand/dag for kvinder og 2 genstande/dag for mænd.
  • Alkohol SÆNKER risikoen for hjerte-kar-sygdomme. Effekten er dog størst, hvis man nøjes med 1-2 genstande om dagen – Less is more.
  • Sammenligner man øl og vin, har øl et højere indhold af mineraler og en lavere alkoholprocent, hvilket mindsker risikoen for overdosering. Vin har til gengæld en række stoffer, der bla. fungerer som antioxidanter, og særligt rødvinens tanniner er gavnlige.

Jeg drikker vin hver dag, fordi det smager godt.

Jeg nøjes med ét glas, fordi det er den bedste måde at nyde godt af de gavnlige stoffer uden at øge kræftrisikoen nævneværdigt.

Jeg er lige så systematisk som romerne: At sprede glæden ud over alle ugens dage hjælper mig nemlig til mådehold. Jeg kaster mig ikke over vin i weekenden, men kan også der nøjes med ét enkelt glas.

Et godt glas er for mig en vigtig del af et måltid, og alt tyder også på, at det er sundere at nyde vinen i forbindelse med mad, da det sinker alkoholens påvirkning af kroppen. Desuden fremhæver god vin maden… og omvendt!

Engang imellem er det dog både sjovt, rart og befriende at give los – Men jeg drikker mig aldrig fuld!

Vil du læse mere om vin? Jeg har læst en del om emnet gennem tiden, ikke mindst qua min interesse for middelhavsmad. Det bedste overblik over vin og helbred har jeg dog fundet i Erik Skovenbergs afsnit i denne bog (https://www.saxo.com/dk/kvinder-og-vin_malene-smidt-hertz_indbundet_9788771294804) IKKE SPONSORERET.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.